פסק-דין4 עמודיםנכלל בחיפוש

רע"א 8014/09 דקלה חברה לביטוח בע"מ נ. חיים פרידמן

ניתן ביום

בקצרה

תובענות ייצוגיות · אישור תובענה ייצוגית בביטוח סיעודי - תשלום פרמיה בתקופת תשלום תגמולי הביטוחבקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי שאישר ניהול תובענה ייצוגית

לא ידוע אם התקציר מבוסס על המסמך המלא. לפני שמסתמכים עליו, קראו את המקור.

בית המשפט העליון קיבל רשות ערעור על אישור תובענה ייצוגית נגד חברות ביטוח בגין גביית פרמיה ממבוטחים בביטוח סיעודי בתקופת תשלום תגמולי הביטוח. נקבע כי המבטחות פעלו תחת פיקוחו ההדוק של המפקח ובהסכמתו בעיצוב תנאי הפוליסה, ולכן לא הייתה הצדקה להכיר בעילה ולאשר את התביעה הייצוגית. הבקשה לאישור נדחתה ללא צו להוצאות.

העובדות

המשיב, מבוטח בפוליסה לביטוח סיעודי לגמלאים, טען כי חויב בתשלום פרמיה לאחר קרות מקרה הביטוח ובמהלך תשלום תגמולי הביטוח. הפוליסה אושרה על ידי המפקח לאחר מגעים בין המבטחות להסתדרות הגמלאים, ללא קביעה בה לשחרור מפרמיה בתקופה זו. חוזר שחרר מפרמיה חל רק על פוליסות שנמכרו או חודשו מיום 1.7.2004.

השאלות המשפטיות

  1. 1.האם יש מקום לאשר ניהול תובענה ייצוגית נגד מבטחות בגין גביית פרמיה בתקופת תשלום תגמולי הביטוח, כאשר הפוליסה אושרה על ידי המפקח על הביטוח ללא שחרור מתשלום פרמיה בתקופה זו?

הלכות

  1. 1

    כאשר המבטחות פעלו תחת הנחיית המפקח ובהסכמתו בעיצוב תנאי הפוליסה, לא מתקיימת עילת תביעה בגין גביית פרמיה בתקופת תשלום תגמולי הביטוח, ואין מקום לאשר תובענה ייצוגית בעילה זו.

    ״בענייננו פעלו המבקשות תחת הנחיית המפקח ובהסכמתו. המפקח הוא אשר אישר ביצוע שינויים מסוימים בפוליסה על מנת למנוע את התוצאה הקשה״
    לציטוט במסמך ←

מילות מפתח

  • תובענה ייצוגית
  • ביטוח סיעודי
  • פרמיה
  • תקופת תשלום תגמולי הביטוח
  • המפקח על הביטוח
  • חוזר ביטוח 2004/11
  • עילת תביעה
  • הטעיה
  • חובת גילוי מוגברת

התקציר, ההלכות והסיווג נוצרו אוטומטית. לכל הלכה מצורף ציטוט מהמסמך. יש לבדוק את הדברים מול המקור באתר בית המשפט, שהוא הנוסח המחייב.

הטקסט המלא

פרטי ההליך

בבית המשפט העליון

רע"א

8014/09

בפני:

כבוד השופט א' גרוניס

כבוד השופטת ע' ארבל

כבוד השופט ח' מלצר

המבקשים:

1. דקלה חברה לביטוח בע"מ

2. כלל חברה לביטוח בע"מ

3. הראל חברה לביטוח בע"מ

4. מגדל חברה לביטוח בע"מ

נ ג ד

המשיבים:

1. חיים פרידמן

2. המפקח על הביטוח

בקשת רשות ערעור על החלטה של בית המשפט המחוזי בתל-אביב-יפו בת.א.

1718/07 מיום 29.6.09 שניתנה ע"י כב' השופטת צפורה ברון

תאריך הישיבה:

ז' בניסן התשע"א

(11.4.11)

בשם המבקשים:

עו"ד צבי אגמון

עו"ד יואב הירש

עו"ד זהר גרנות-מאיר

בשם המשיב 1:

עו"ד שרון זכרוני

עו"ד רויטל דהן

בשם המשיב 2:

עו"ד אביה גולדן-טשיל

גב' ליאורה הירשהורן (מנהלת מח' פניות הציבור)

פסק-דין

השופט א' גרוניס:

1.

לפנינו בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (כבוד השופטת (בדימוס) צ' ברון), בגדרה אושרה בקשה לניהול תובענה ייצוגית שהוגשה על ידי המשיב 1 (להלן – המשיב).

2.

ביום 19.5.2007 הגיש המשיב, שהיה באותה עת בן 88, ואשר מצוי במצב סיעודי, תביעה ובקשה לאישור תובענה ייצוגית נגד המבקשות, חברות ביטוח שונות. המשיב הינו מבוטח בפוליסת "משלים לגמלאי" (להלן - הפוליסה ). המבקשות הן המבטחות. מדובר בפוליסה לביטוח סיעודי. במוקד התביעה והבקשה לאישורה כתביעה ייצוגית עומדת טענת המשיב לפיה חויב בתשלום פרמיה גם לאחר קרות מקרה הביטוח ובמהלך תקופת תשלום תגמולי הביטוח. לשיטת המשיב, מדובר בגביית יתר, אשר על המבקשות להשיבה. סכום התביעה האישית של המשיב הוערך ב-8,201 ש"ח, ואילו התביעה הייצוגית הועמדה על סכום של 165,730,305 ש"ח. ביום 29.6.2009 אישר בית המשפט המחוזי את ניהול התביעה כייצוגית. בית המשפט המחוזי קבע, כי הפוליסה לא כללה כל התייחסות לחיוב המבוטח לשלם פרמיה בתקופת תשלום תגמולי הביטוח. נקבע, כי בהתחשב בחובת הגילוי המוגברת המוטלת על המבקשות, היה עליהן לגלות פרט זה בפוליסה. משכך, נקבע כי המשיב הוכיח קיומה של הטעיה המקנה לו עילת תביעה. בית המשפט הוסיף וקבע כי מתקיימים התנאים המנויים בסעיף 8(א) לחוק תובענות ייצוגיות, התשס"ו-2006. על כן, אישר בית המשפט את ניהול התביעה ביחס לקבוצה הכוללת את כל מבוטחי המשיבות אשר בוטחו בביטוח סיעודי והמשיכו לשלם פרמיה חודשית גם בתקופה תשלום תגמולי הביטוח. לצד זאת יוער, כי נוכח מצבו הבריאותי של המשיב, קבע בית המשפט כי התובענה תאושר בכפוף להחלפתו בתובע מייצג אחר. בא-כוחו של המשיב הציג תובעת ייצוגית מחליפה.

3.

המבקשות הגישו בקשת רשות ערעור על החלטה זו וכן על החלטה נוספת מיום 17.9.2009, שעניינה בהגדרת הקבוצה. ביום 11.4.2011 קיימנו דיון בבקשת רשות הערעור במהלכו המלצנו לבא-כוח המשיב, מנימוקים שיפורטו בהמשך, להסכים לקבלת הערעור על החלטת בית המשפט המחוזי. ביום 14.4.2011 מסר בא-כוח המשיב את הסכמתו לקבלת הערעור. ואולם, מניסוח ההסכמה עולה כי מדובר בהסכמה "בחצי פה". משכך, מצאנו לנכון לנמק בקצרה את פסק דיננו.

4.

טענתן המרכזית של המבקשות, הן בבית המשפט והן בפנינו, נוגעת למעורבות המפקח על הביטוח (להלן - המפקח ), הוא המשיב 2, באישור הפוליסה. לעניין זה יש לפרט מעט. הפוליסה העומדת במוקד המחלוקת הינה פוליסה המתחדשת מדי שלוש שנים. בשנת 2004 הגיע המועד לחידוש הפוליסה. ואולם, במועד זה לא הייתה הפוליסה רווחית עבור המבקשות, ולכן הן שקלו שלא לחדשה. משמעות הדבר הייתה כי המבוטחים בפוליסה יישארו ללא כיסוי לביטוח סיעודי. לפיכך, החלו מגעים בין המבקשות, הסתדרות הגמלאים (שהינה בעלת הפוליסה) והמפקח, במטרה להביא להארכת הפוליסה. כתוצאה ממגעים אלו הגיעו הסתדרות הגמלאים והמבקשות להסכמה לפי יאושרו שינויים מסוימים בפוליסה. השינוי המרכזי היה, כי הפוליסה תחול למשך כל חיי המבוטח, תחת אפשרות חידוש מדי שלוש שנים. שינויים אלו זכו לאישור בהודעת המפקח מיום 29.4.2004. הודעה זו לא כללה התייחסות לסוגיה של תשלום פרמיה בתקופת תשלום תגמולי הביטוח. ביום 29.4.2004 הוציא המפקח חוזר (חוזר ביטוח 2004/11), במסגרתו נקבע כי מבוטחים בביטוח סיעודי יהיו משוחררים מתשלום פרמיה במהלך תקופת תשלום תגמולי הביטוח. עוד נקבע, כי החוזר יחול על פוליסות שיימכרו או יחודשו מיום 1.7.2004 ואילך. בדיון שנערך לפנינו ציינה באת-כוח המפקח, כי במסגרת המגעים שנערכו עם המבקשות בשנת 2004 לא הייתה כוונה כי המבוטחים לפי הפוליסה ישוחררו מתשלום פרמיה בתקופת תשלום תגמולי הביטוח. כן ציינה היא, כי חוזר 2004/11 אינו חל על הפוליסה עליה חתם המשיב, שכן היא קודמת למועד תחולת החוזר.

5.

מן האמור לעיל עולה, כי הפוליסה נשוא הבקשה שלפנינו זכתה לאישור של המפקח, ללא שנקבע בה שחרור מתשלום פרמיה בתקופת תשלום תגמולי הביטוח. במצב דברים זה, מקובלת עלינו טענת המבקשות לפיה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית. אכן, התביעה הייצוגית הינה מכשיר חשוב לשיפור האכיפה האזרחית בתחומים שונים, ביניהם תחום הביטוח. ואולם, בענייננו פעלו המבקשות תחת הנחיית המפקח ובהסכמתו. המפקח הוא אשר אישר ביצוע שינויים מסוימים בפוליסה על מנת למנוע את התוצאה הקשה של אי-חידושה על ידי המבקשות. ברור מאליו, שהמבוטחים היו נפגעים בצורה קשה אלמלא חידוש הפוליסה וכאשר המבקשות לא היו חייבות לחדשה. כלומר, המבקשות עיצבו את תנאי הפוליסה תחת פיקוחו ההדוק של הגורם הרגולטורי הרלוונטי וזאת לטובת המבוטחים, כפי שראה אותה המפקח. מעבר לכך יוער, כי מדברי באת-כוח המפקח עולה כי לא היה בכוונת הצדדים להחיל את הוראות חוזר 2004/11 על הפוליסה האמורה. משאלו פני הדברים, הרי שלגישתנו לא היה מקום להכיר בעילת התביעה של המשיב, לא כל שכן להתיר ניהול תביעה ייצוגית בעילה זו נגד המבקשות.

6.

נוכח האמור, החלטנו לדון בבקשה כאילו ניתנה רשות ערעור, הערעור מתקבל, החלטת בית המשפט המחוזי מבוטלת והבקשה להגשת תובענה ייצוגית נדחית. בהתחשב בהסכמת המשיב, לא ייעשה צו להוצאות.

ניתן היום, י"ז בניסן התשע"א (21.4.2011).

ש ו פ ט

ש ו פ ט ת

ש ו פ ט

המסמך מוצג כפי שבית המשפט פרסם אותו; אין באמור ייעוץ משפטי. בקשת הסרה · דיווח על טעות

ציטוטים

מצוטט על ידי (5 מסמכים)

  • רע"א 1056/21איי.די.איי חברה לביטוח בע"מ נ. שלומי מושקוביץהחלטה
  • ע"א 7115/14שרון סירוגה-ברניר נ. סלקום ישראל בע"מפסק-דין
  • ע"א 4154/14הצלחה התנועה הצרכנית לקידום חברה כלכלית הוגנ נ. דוד כהןפסק-דין
  • רע"א 6897/14רדיו קול ברמה בע"מ נ. קולך - פורום נשים דתיותפסק-דין
  • ע"א 7928/12אי. אר. אמ טכנולוגיות בע"מ נ. פרטנר תקשורת בע"מפסק-דין

הלכות

  1. 1כאשר המבטחות פעלו תחת הנחיית המפקח ובהסכמתו בעיצוב תנאי הפוליסה, לא מתקיימת עילת תביעה בגין גביית פרמיה בתקופת תשלום תגמולי הביטוח, ואין מקום לאשר תובענה ייצוגית בעילה זו.